Wednesday, August 29, 2012

Yang Jahil Tidak Faham Kehalusan Bahasa...Dalam dunia yang semakin biadab berikutan pencabulan bahasa dan ketidaktertiban generasi yang hampir melupai sopan santun dan peradaban, apabila kehalusan bahasa digunakan, sering kali ia diambil secara nilai muka.

Inilah yang cuba dimanipulasikan oleh beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat apabila bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan simpulan bahasa Inggeris  "Better the devil you know than the angel you don't” bagi menzahirkan apa yang tersirat di hati beliau berhubung tindakan mengundi Pakatan Rakyat atau Barisan Nasional (BN).

Walaupun senarionya amat ringkas dan picisan sekali, namun ia tidak menghalang pembangkang menggunakan sepenuhnya untuk memburukkan Mahathir dan BN.

Bagaimana pun, manipulasi semantik pemimpin-pemimpin pembangkang berhubung apa yang diumpamakan oleh Mahathir tidak memberi kesan di kalangan mereka yang mampu berfikir.

Yang beria-ia cuba mengapikan keadaan dengan bertubi-tubi membangkitkan isu tersebut hanyalah beberapa orang pemimpin pembangkang dan penyokong mereka.

Di laman micro-blogging Twitter, tiada siapa yang teringin untuk melayan apa yang cuba dibangkitkan pembangkang, selain pihak mereka sendiri.

Hakikatnya, para pemimpin pembangkang yang tidak kurang berbangga dengan penguasaan bahasa sejak sekian lama memang faham akan apa yang dimaksudkan Mahathir, tetapi sengaja dipolemikkan.

Mereka berharap rakyat yang dianggap tidak ‘secerdik’ mereka akan terpengaruh dengan cubaan manipulasi bahasa itu.

Secara terpencil cuba bayangkan jika perkataan ‘devil’ yang digunakan pada simpulan bahasa oleh Mahathir itu diperluaskan kepada penggunaan perkataan sama dalam konteks isu lain? Apa reaksi dan kaedahnya?

Apa pula dengan penggunaan perkataan ‘devilling’ dalam konteks latihan guaman? Perlukah bertaubat kerana berada dalam keadaan sedemikian?

Apa pula reaksi jika Mahathir menyamakan pembangkang dengan ‘Tasmanian Devil?’ atau ungakapan ‘the devil made me do it…”  Kena bertaubat juga?

Dan apa pula jika digunakan perkataan ‘daredevil’, atau ‘obsesi’ yang asalnya ada kaitan dengan syaitan?

Oleh yang demikian diakhir-akhir zaman kerakusan pembangkang ini, nampak sangat betapa mereka bankrap idea...

1 comment:

Anonymous said...

kalau jadi RED DEVIL lagi la berdosa .... masuk neraka wel terus .... hahaha