Wednesday, August 8, 2012

Begitu Rakus, Sambut Merdeka pun nak berbeza...Apa yang menyebabkan sehingga Hari Merdeka pun dipolitikkan?

Kerakusan yang tidak terbendung. Itulah jawapannya secara ringkas.

Jika slogan ‘Janji Ditepati’ dicemuh dan dikecam Pakatan rakyat kononnya berbaur politik dan membawa unsur-unsur kepartian, sikap mereka sendiri menggoncang perpaduan dalam meraikan Hari Kemerdekaan juga boleh dianggap begitu.

Secara kasar memang agak payah untuk membalikkan tanggapan bahawa ketegaran Pakatan Rakyat untuk akur dengan slogan rasmi yang dicetuskan kerajaan BN sebenarnya berunsur politik.

Apa tidaknya, bagi mereka yang tidak taksub dengan pegangan politik, apa saja slogan atau label yang digunakan untuk menghiasi semangat kemerdekaan ke-55 akan diterima. Seperti seorang bayi yang baru lahir, hati mereka bersih – tanpa dicemari prasangka atau apa-apa sentimen partisan.

Menggunakan gambaran ini sebagai contoh, kita dapat melihat betapa minda yang dipenuhi rasa dengki dan kemarahan tidak lagi mampu menerima walaupun sesuatu yang tulus ikhlas, seperti slogan rasmi itu.

Justeru, sikap ketegaran Pakatan Rakyat memakan diri kini, hinggakan mereka terpaksa membetulkan keadaan dengan tiba-tiba mengumumkan bahawa semua negeri yang diperintah Pakatan Rakyat akan menggunakan satu slogan, iaitu ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa.’

Mereka terpaksa mengubah pendirian yang bercelaru bagi menidakkan tanggapan rakyat bahawa pembangkang tidak sekata, tidak sebulu, walaupun dalam menentukan pilihan slogan Hari Merdeka negara.

Pakatan Rakyat sedar betapa impak serta ramifikasi yang menunggu sekiranya ketegaran seperti dicerminkan pembawaan haluan masing-masing di kalangan negeri di bawah PR dibiarkan. Ia akan memakan diri.

Itulah sebab ‘damage control’ segera amat diperlukan, seperti mana diumumkan hari ini.
Bagaimana pun, berbeza daripada Pakatan Rakyat, kerajaan Barisan Nasional terus fokus kepada usaha menyambut Hari Kemerdekaan ke-55 di bawah payungan satu slogan yang begitu jelas mencerminkan apa yang dirasakan seluruh rakyat Malaysia kini.

No comments: