Monday, February 28, 2011

Pluralisme: PAS Terpesong Daripada Landasan Islam Atau Sengaja Untuk Politik?


Oleh Muhamad Irfan (Malaysiaaktif)

Melihat apa yang diperjuangkan PAS hari ini timbul banyak persoalan, terutama apabila melihat tindak tanduk pemimpin-pemimpin parti itu dalam isu-isu membabitkan kepentingan agama dan umat Islam keseluruhannya.

Daripada isu penggunaan kalimah Allah yang masih menjadi pertikaian antara penganut Islam dan Kristian sehinggalah kepada pluralisme agama yang sejak kebelakangan ini menjadi isu besar yang boleh mengganggu gugat keharmonian beragama di negara ini jika tidak ditangani dengan sewajarnya. Pendirian PAS dalam soal ini masih menjadi satu persoalan.

PAS yang sebelum ini lantang mempertahankan apa sahaja serangan ke atas kesucian agama Islam dan perjuangan mereka untuk menubuhkan sebuah negara Islam, kini seolah-olah tersepit dalam perjuangan dan terpaksa mengikut arus perjuangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Walaupun perjuangan PAS bersama PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) sedikit sebanyak telah menghakis jati diri dan maruah, mereka tetap mempertahankannya dengan alasan kerjasama tersebut berlandaskan syarat dan peraturan yang tidak bertentangan dengan kehendak Islam.

Mereka mempertahankan bahawa kerjasama tersebut hanya tertumpu kepada soal dasar, iaitu kerjasama dalam perkara-perkara yang sama tetapi tidak menjalin kerjasama dalam soal-soal yang berbeza kepentingan – tidak boleh memaksa orang Islam untuk mengikut atau menerima perjuangan Pas.

PAS mempertahankan bahawa kerjasama mereka dengan PKR dan DAP masih lagi mengekalkan jati diri dan maruah PAS sebagai sebuah parti Islam dan kerjasama yang mereka jalin itu berbeza sama sekali dengan kerjasama antara UMNO, MCA dan MIC.

Persoalannya, jika PAS mendakwa masih kekal dengan jati diri dan maruah sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam, kenapa pemimpin-pemimpinnya berdiam diri dalam isu pluralisme? Tidakkah mereka sedar bahaya pluralisme yang kini mula menyusup masuk di kalangan umat Islam di Malaysia sedangkan ia jelas bertentangan dengan ajaran Islam dan boleh mendatangkan kesan daripada segi akidah?

Konsep tersebut jelas bertentangan dengan perjuangan PAS yang sentiasa meletakkan Islam di tempat tertinggi. Dalam soal ini jelas sekali PAS sama ada dalam keadaan sedar atau kerana terpaksa menjaga hati PKR dan DAP, sedikit sebanyak telah mempermainkan orang Melayu dan Islam apabila tidak berani bersuara dalam perkara tersebut.

Di manakah akar umbi perjuangan PAS yang selama ini lebih mementingkan usaha memartabatkan agama Islam dan mengutamakan moral serta akhlak? Kenapa PAS sanggup menukar corak perjuangan dengan mengubah wajah mereka menjadi sebuah parti yang radikal seperti mana sudah sebati dengan rakan-rakan dalam PR?

Jika ada yang menganggap PAS hari ini tidak ubah seperti kuda tunggangan PKR dan DAP, memang ada kebenarannya. PAS hari ini telah dipergunakan oleh PKR dan DAP untuk kepentingan dan cita-cita peribadi pemimpin seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

PAS hari ini diberikan peranan dan tanggungjawab untuk menarik seramai mungkin sokongan orang-orang Melayu setelah tugas mengambil hati orang Cina dan India masing-masing digalas oleh DAP dan PKR.

Yang pasti dalam PR, suara PAS tidak lagi sekuat dan selantang dulu – ketika PAS parti yang benar-benar memperjuangkan Islam. PAS yang satu ketika dulu tidak mengeluarkan sebarang kenyataan tanpa bukti dan berintegriti, kini telah berubah wajah. Imej yang ditampilkan oleh PKR, terutamanya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempergunakan bukan sahaja PKR tetapi juga PAS untuk mencapai kepentingan politiknya.

PAS sebenarnya tahu dan menolak konsep pluralisme tetapi oleh kerana ingin mempertahankan kerjasama dengan PKR dan DAP, parti itu memilih untuk membisu dalam soal ini. Mustahil pemimpin PAS dan kalangan ulama dalam PAS tidak tahu bahawa Islam tidak boleh menerima konsep tersebut kerana ia jelas meletakkan martabat Islam sama rata dengan lain-lain agama di dunia ini.

Lebih bahaya kerana konsep pluralisme bukan sahaja merendahkan martabat agama Islam apabila meletakkan agama Islam sama rata dengan lain-lain agama tetapi juga mengundang bahaya dari segi akidah.

Implikasi daripada fahaman pluralisme ini ialah setiap agama tidak boleh mendakwa agama mereka sahaja yang benar secara mutlak kerana menurut mereka, setiap agama berkongsi sebahagian daripada kebenaran dan bagi mereka, kebenaran yang mutlak hanya pada ‘hakikat’.

Malah mereka yang berpegang pada fahaman ini mendakwa pluralisme agama adalah jalan penyelesaian terhadap konflik antara agama. Konsep ini sudah lama bertapak di Indonesia dan berkembang sehingga menimbulkan implikasi bukan sahaja dari segi akidah tetapi juga dalam soal keutuhan umat dan sosiopolitik.

Menyentuh soal ini, ideologi memartabatkan Islam yang tidak pernah lekang daripada mulut pemimpin PAS hari ini sudah tercemar akibat pengaruh daripada PKR dan DAP. Ini semata-mata kerana dasar kepentingan politik yang menjurus kepada kesanggupan bersekongkol dengan pihak-pihak yang satu ketika dulu merupakan musuh mereka - musuh yang ditentang dan dilabel dengan macam-macam tuduhan ketika PAS kuat beretorik mengenai Islam dan hasrat menubuhkan negara Islam.

Monday, February 21, 2011

...dan...hari ini Lenggong Valley mula berkampung di Kerdau...


"Aah, Lenggong Valley dah keluarq kawasan," depa kata.

Takpa la, sekali-sekala kena jugak keluarq kawasan tengok tempat lain untuk iktibar di Lembah Lenggong yang masih mantap dipegang Sharaani dan Shamsul.

Ni, baru sampai. Pi jengok di Desa Murni yang jadi nadi jentera BN, khemah masih sedang dinaikkan, dan petugas ramai yang melepak di warung di situ...

Esok mungkin semakin hangat kot?

Dengar khabar dua nama dah di short listkan untuk bertanding. Yang sorang tu nampaknya kukuh kredibiliti dan latar belakang, tapi yang satu lagi tu...tak tau laa.

Akhirnya ada juga blogger terpanggil menonjolkan dakwaan Zambry amal kronisme di Perak


Blogger Another Brick in the Wall (sini) kini mendedahkan pelbagai rungutan dan keresahan di sebalik tembuk-tembuk komersial dan di setiap penjuru di pejabat Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Sebenarnya, bukan dia seorang saja yang terhidu segala keresahan ini, ramai yang lain seringkali dimaklumkan mengenai apa yang berlaku, tetapi oleh kerana berpegang kepada prinsip "bumi mana tidak ditimpa hujan...", blogger ini sejak beberapa bulan lalu sekadar memberikan kesemuanya 'benefit of the doubt.'

Bagaimana pun, apabila perkara yang sama ditimbulkan oleh Another Brick in the Wall, saya rasa sudah sampai masanya bagi UMNO negeri Perak bersama sekutunya dalam BN memberikan perkara ini fokus lebih serius sebelum ia menjadi kurap yang parah diubati.

Banyak kebaikan dan pembaharuan yang telah dan sedang di lakukan oleh Zambry, tetapi dalam kekalutan itu dia mungkin terhanyut dan leka, lantaran tidak sedar betapa dia mungkin telah terpesong daripada landasan murni yang asal.

Blogger ini memberikan nasihat yang tidak dipinta supaya Datuk Seri Zambry berhenti sejenak untuk merenung dan 'take stock' keadaan di Perak sebelum terlambat jika benar apa yang semakin digembar-gemburkan di kawasannya sendiri di Pangkor...di Seri iskandar...di Batu Gajah...

Tuesday, February 15, 2011

Cuba Teka Apa Yang Cuba Dilakukan oleh The Star


Nampaknya akhbar The Star terus berusaha gigih cuba membabitkan orang Islam dengan perayaan Valentine's Day, seolah-olah hendak menjadikannya satu budaya nasional.

Terkini, keluaran akhbar tersebut bertarikh 15 Februari dengan visual lantang di muka surat tiga memaparkan beberapa pasangan warga emas Melayu yang lengkap berkopiah putih dan bertudung labuh merayakan hari itu dalam koc Kereta api Tanah Melayu (KTMB). Mereka digambar menghadiahkan bunga, menyuap makanan ke mulut suami dan berpelukan. Di antara mereka termasuk pasangan cacat penglihatan.

Kita tidak tahu siapakah pasangan orang Islam ini, tetapi senario yang dipaparkan jelas menunjukkan ia sengaja dilakonkan (stage managed) bagi melihatkan subjek merayakan kasih sayang mereka bersempena Valentine’s Day. (Dalam konteks artikel ini Valentine’s Day digunakan sebagai deskripsi hari berkenaan kerana jika diterjemahkan kepada Hari Kekasih, ia sebenarnya lari daripada konteks budaya Melayu dan pegangan Islam yang sebenarnya tidak mempunyai satu hari bagi episod sedemikian.)

Pasangan warga emas itu sebenarnya sebahagian daripada penumpang yang hadir sempena pelancaran pakej Tren Pasangan Cinta 1Malaysia KTMB yang menawarkan diskaun 25 peratus bagi warga emas. Pelancaran pakej tersebut secara kebetulan jatuh pada Valentine’s Day.

Idea siapakah untuk menunjukkan pasangan warga emas Melayu ini sebagai merayakan Valentine’s Day?

Pengurus Pasaran KTMB Mohd Noordin Kimi perlu memberikan penjelasan dalam hal ini. Apa pun motif strategi pemasaran syarikat berkenaan, apa ditonjolkan oleh The Star jelas membawa implikasi kurang sensitif terhadap orang Islam dan Melayu, amnya.

Mungkin akhbar tersebut akan cuba menangkis teguran ini dengan cara memesongkan motif kononnya apa yang dipaparkan amat positif dalam menunjukkan sebuah wajah ‘human interest,’ walaupun hakikat implikasinya kepada pesona Melayu dan Islam ketara terbabas dan memalukan.

Apakah yang tersirat dalam pemikiran sidang pengarang The Star dan pihak pengurusan KTMB hinggakan begitu kurang sensitif terhadap pengaruh liberal barat yang sedang giat dijalankan di negara ini terutama terhadap pegangan orang Melayu Islam?

Untuk apakah The Star membesarkan cerita ini? Mengapa dipilih hanya pasangan warga emas Melayu dalam gambar yang disiarkan? Apakah ia sengaja untuk menyindir atau memalukan?

Orang bukan Islam di Malaysia perlu sedar tujuan Jabatan Agama Islam Malaysia (JAKIM) bertindak melancarkan operasi membanteras aktiviti haram oleh orang Islam, terutama pada Valentine’s Day adalah sesuatu yang mesti dilakukan, dan ia hanya dilakukan dalam sfera agama Islam. Oleh itu, mengapa harus kaum lain sibuk mencemuh pandangan dan tindakan oleh pihak berkuasa Islam di negara ini?

Apa yang dilakukan oleh JAKIM bukan untuk melarang bukan Islam merayakan hari penting bagi mereka itu atau pun bertujuan menyekat mereka daripada mencari rezeki di atas komersialisme yang jelas mengeksploitasikan Valentine’s Day.

Yang jelas di sini akhbar The Star semakin berani mencabar secara halus bukan saja nasionalisme Melayu, tetapi juga pegangan dan kepercayaan Melayu terhadap lunas-lunas agama.

Juga, malang sekali di pesisir kontroversi ini, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Khairy Jamaluddin turut lantang mengeluarkan kenyataan menyokong persepsi liberal itu. Beliau dengan bangga mendabik dada mengatakan dia sendiri merayakan Valentine’s Day bersama isterinya setiap tahun. Apakah ini sebenarnya taraf Ketua Pemuda UMNO sekarang?

Khairy membuat kenyataan tersebut ketika pelbagai pertubuhan Islam sedang berusaha menerangkan hakikat sebenar dalam tidak menggalakkan orang Islam merayakan Valentine’s Day.

Sebenarnya apa yang tersirat dalam kontroversi ini bukan sama ada orang Melayu boleh atau tidak boleh merayakan satu hari untuk kekasih, tetapi apa yang lebih penting bagaimana persepsi liberal untuk membolos penerimaan amalan pada Valentine’s Day di kalangan orang Islam dijadikan cara menghakis pegangan agama.

Akhbar The Star juga menyiarkan pendapat seorang pembaca yang marahkan orang Islam kerana menganggap hari itu sebagai satu saluran yang boleh mendorong kepada kemaksiatan.

Usaha dakwah di masjid dan sebagainya ialah untuk menyedarkan orang Islam yang terbabas daripada pegangan agama kerana begitu mudah menganggap tindakan merayakan Valentine’s Day sebagai sesuatu yang tidak salah di sisi agama.

Hakikatnya, Valentine’s Day sering kali diterima pakai oleh mereka yang begitu taksub dengannya. Ia dianggap sebagai permit terbuka ‘carte blanche’ untuk menapak ke tahap melakukan zina, minum arak dan pemupukan tanggapan bahawa ia selari dengan apa yang dilakukan oleh sesetengah mereka yang bukan Islam.

Akhbar The Star juga menyiarkan berita mengenai penyebaran risalah anti-Valentine’s Day di kalangan bukan Islam di sebuah Restoran Cina Islam di Taman Melawati, Selangor.

Restoran makanan Cina Islam popular di kalangan orang Melayu dan sesetengah bukan Melayu. Oleh yang demikian apakah isunya dengan tindakan menyebarkan risalah itu sekiranya ia bertujuan menyedarkan orang Islam? Yang bukan Islam seharusnya tidak berasa tergugat dengan risalah tersebut kerana sasarannya bukan mereka!

Mengapa perlu dipolemikkan?

Saturday, February 12, 2011

Kerdau Assemblyman Passes Away


Al-Fatihah...

Kerdau assemblyman Datuk Zaharuddin Abu Kassim died at 7.15 pm today.

He was reported to have suffered a heart attack at home before being rushed to Temerloh's Sultan Ahmad Shah Hospital.

Zaharuddin, 63 was admitted to the National Heart Institute in Kuala Lumpur May last year following a stroke after undergoing an operation for instestinal ulcers.

Thursday, February 10, 2011

Apabila Amerika meneriakkan demokrasi di Mesir, semua percaya bulat-bulat...



Siapakah yang disokong oleh PAS apabila mengadakan demonstrasi baru-baru ini bagi menggesa Presiden Mesir Hosni Mubarak meletakkan jawatan?

Jika diteliti, apa yang berlaku di Mesir merupakan agenda licik Israel dan Amerika untuk melemahkan lagi negara tersebut.

Walaupun tidak dapat disangkal Hosni Mubarak menjadi sekutu kedua-dua negara berkenaan dan begitu buta terhadap kehidupan terhimpit rakyatnya, namun agenda licik pengaruh luar itu amat menyerlah dalam krisis yang melanda Mesir.

Di satu penjuru mereka melihat Hosni sebagai kuasa tidak demokratik yang menekan hak asasi rakyat sendiri walaupun hakikatnya presiden Mesir itu disokong kuat Amerika sebelum ini, terutama dari segi pembiayaan pertahanan.

Dalam pada itu, di tengah-tengah kancah pergolakan terkini mereka juga mengajukan penyerlahan Mohamed ElBaradei sebagai teraju bagi menggantikan Hosni walaupun latar belakangnya jelas terlukis persekongkolan dengan Israel dan Amerika.

Jadi apakah sebenarnya yang berlaku di Mesir?

Nyata rakyat Mesir yang berdemonstrasi itu hanya mahukan perubahan bagi melegakan cengkaman ekonomi ke atas kehidupan mereka, tidak kira siapa yang mengambil alih kepimpinan.

Oleh itu persoalan mengenai peranan atau ‘hasutan’ Al-Ikhwan (Ikhwan Muslim), Mohamed ElBaradei atau elemen-elemen lain sekadar isu yang sengaja digembar-gemburkan sesetengah pihak bagi mengelirukan fokus terhadap masalah sebenar, iaitu rasa dahaga rakyat Mesir kepada kehidupan yang lebih lega.

Rasa dahaga inilah yang dipergunakan sepenuhnya oleh Israel dan Amerika Syarikat untuk memantapkan agenda strategik mereka di hab imperialisme mereka di rantau timur tengah itu.

Usaha kesinambungan agenda untuk mengelirukan keadaan menjadi semakin terserlah apabila akhbar British The Telegraph hari ini (sini) menyiarkan laporan Wikileaks yang membocorkan amaran pegawi-pegawai Amerika Syarikat dan Rejim Israel bahawa Mohamed Elbaradei bersikap terlalu lembut terhadap Iran dan justeru itu dilihat sebagai “sebahagian daripada masalah” dalam pergolakan Timur tengah.

Mereka dikatakan bimbang Mohamed yang pernah menjadi ketua Agensi Atom Antarabangsa (IAEA) sekadar melepaskan batuk di tangga apabila berhadapan dengan Iran dan jelas gagal menyiasat sepenuhnya program tenaga nuklear negara Islam itu.

Pada Oktober 2007 para diplomat Amerika dimaklumkan oleh pegawai-pegawai perisikan Israel yang mendapati Mohamed menganggap dirinya sebagai orang tengah bagi membawa keamanan, dan dikelilinginya kakitangan yang hanya mampu mengikut segala kehendaknya.

Maklumat yang dibocorkan Wikileaks itu seterusnya berkata, “ Mohamed melihat dirinya sebagai pententeram seperti Dalai Lama. Oleh yang demikian Amerika Syarikat perlu mengambil langkah untuk menghakis sokongan kakitangan yang mengekalkan kesisnambungan keyakinannya.”

Monday, February 7, 2011

Bersihkan politik Malaysia daripada kebiadaban dan najis rasuah



Dua berita yang berkaitan dengan tajuk di atas menarik perhatian dan sekali gus amat penting direnungkan oleh kalangan ahli politik kita…

ADUN Sri Muda Mengaku Tak Bersalah Tuduhan Menghasut

SHAH ALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, Isnin atas tuduhan menerbitkan penerbitan yang menghasut di dalam blognya pada 30 Disember lalu.

Shuhaimi, 42, didakwa pada pukul 10.30 pagi menerbitkan artikel yang menghasut bertajuk "Pandangan saya berasaskan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor di laman blog http:/srimuda.blogspot.com.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pusat Khidmat Rakyat 6/2, Jalan Anggerik Vanilla R 31/R, Kota Kemuning di sini.

Hakim Latifah Mohd Tahar menetapkan jaminan terhadap Shuhaimi pada jumlah RM8,000 dengan seorang penjamin dan sebutan semula kes pada 28 Mac depan….


DAN

KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Pandan Abd Ghani Ismail, 45, tiba-tiba pengsan apabila dibacakan pindaan tuduhan rasuah di Mahkamah Sesyen…

Friday, February 4, 2011

Understanding the turmoil in Egypt



This insight by renown blogger Steve Clemons of The Washington Note on the egypt crisis merits reading:

What can the United States do to influence Mubarak and the situation within Egypt?

American influence over President Hosni Mubarak and the situation in Egypt is often overstated.

The dynamics at play in protests against the government are like an enormous storm and the United States can't do much to change its course. That said, the U.S. provides about $1.5 billion in aid to Egypt, $1.2 billion of which goes to the military, which also has excellent relations with the U.S. defense establishment and Pentagon.

Withdrawing the aid could harm the Israel-Egypt equation and diminish influence with the military. Thus, the real influence that the United States has is through international opinion, focusing a spotlight on abuses and Egypt's fake democracy.

What are the likely scenarios if Mubarak stays or if he leaves?

President Mubarak was expected by many observers to transfer authority for his "political franchise" to his son, Gamal Mubarak, who is a senior official in the ruling National Democratic Party. Thus the question is not whether Hosni Mubarak leaves Egypt but whether the Mubarak political franchise, which his son has helped reinvigorate, holds on.

If Mubarak remains in Egypt, it is likely that his own power will decline. He may also be marginalized in the debates over what the next political order will look like and which parties will be legitimately included. But the NDP as an institution may try to argue that it has as much right to participate as any other.

If Mubarak leaves, then the military is likely to become the backbone of a caretaker government that puts forward a plan to broaden the number of political parties that can participate in government. It's unclear whether the military, which will want to be perceived as an impartial arbiter between the various political factions, will ultimately be trusted by the protesters to perform this role.

The real problem today is the ticking clock. The military and even the Mubarak administration are making moves that two weeks ago seemed impossible and thus they feel that they are responding to the public at a fast and deliberate pace. But the expectations of the protesters, and the international community are reflected in White House spokesman Robert Gibbs' words: "Change needs to start yesterday."

The other possible scenario is that the public fails to give ground; that Mubarak staying or going becomes irrelevant, and that Egypt slips into civil war and anarchy. There is a chance of this happening given the increasingly tough and inflexible military posture towards the protests and the seeming dissatisfaction among protesters with the government's moves.

Most of the images we see are from Tahrir Square, the center of the protests. What do we know about what is going on in Cairo outside of the Square? What is life like for ordinary Egyptians during this crisis?

Egyptian life is hard. Money dispensing machines are shut down. Banks are closed. Department and grocery stores are shut down. Transport and distribution of everyday goods is inconsistent and mostly paralyzed. People's lives are paralyzed — and much of Egypt either in the square or in the environs around Cairo and elsewhere in the country is surviving on the adrenaline of large doses of hope and fear.

World wheat, corn, and basic staples prices are extremely high on global markets — and prices are spiking higher. Egypt is one of the world's largest food importers, and these trends make life for an already large impoverished population even more difficult. The political stakes going on are also stakes that involve human and food security throughout the country.

Egypt's Vice President promised elections within 200 days. What evidence is there to suggest that these elections will be any different from those the country has held for decades?

Nine days of protests have completely transformed Egypt's political landscape. It is impossible to predict what will happen 200 days from now. That said, there is no evidence that left to their own devices Mubarak and the current government will allow free and fair elections. In fact, most evidence points to the contrary.

The more time Mubarak and current power brokers have in power, the more chance they may have to manipulate the political process. Elections in the future will only be different than those in the past if the Egyptian people, supported by the international community, force the government to allow them.

Another important, though not often discussed, issue is that the basic constitutional laws on political participation, elections, and the power of the presidency may need to be altered before a free and fair election can take place. And at this point, there is no clear way to see how a paralyzed government with a reluctant incumbent president will accede to these needed changes.

Who is behind the attacks on journalists and anti-Mubarak protesters?
The preponderance of evidence points to part of the current government. The real vexing question beginning to emerge now is what is the government? Previously, the National Democratic Party, the police, and the national army were all part of the same operation and were recognized as the government.

Today, the army is purporting to be the backbone of and protector of the government — and the National Democratic Party and police seem to be arms of the Mubarak franchise, no longer "the government" per se.

Reporters on the ground, like The New York Times' Nicholas Kristof, say it was "an organized government crackdown, but it relied on armed hoodlums, not on police or army troops." Earlier today, State Department spokesman P.J. Crowley announced that the situation in Egypt "was an intimidation campaign to scare journalists." There is considerable uncertainty over who is personally accountable.

Steve Clemons is founder and senior fellow of the American Strategy Program at the New America Foundation. He is part of a group of foreign policy experts that the White House has consulted with in recent days concerning the situation in Egypt. He also is publisher of The Washington Note.

Wednesday, February 2, 2011

Kekalutan di Mesir: Pemberontakan Demokratik atau Keagamaan?



Apakah sebenarnya yang berlaku di Mesir? Inilah persoalan dalam pemikiran ramai di kalangan rakyat Malaysia ketika ini.

Menurut CIA World Factbook jumlah rakyat negara itu yang kuat berpaut kepada agama dianggarkan 90% (kebanyakannya sunni) dan 10% Kristian Koptik.

Sebagai sebuah negara jiran Israel yang terkenal dengan University Al-Azhar berusia lebih 1,000 tahun itu, apa yang sedang berlaku di sana amat relevan bagi seluruh dunia Islam.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama sedar akan hal ini apabila memilih Mesir sebagai lokasi ucapannya pada 2009, 'A New Beginning' di Universiti Kaherah.

Berpandukan fakta tersebut ramai dari kalangan pemerhati dan penganalisis politik barat berpendapat pemberontakan yang berlaku itu mempunyai kaitan intim dengan faktor agama.

Hampir kesemua mereka menuding jari kepada keterlibatan Muslim Brotherhood atau 'Al-Ikhwan' yang berpaksikan fahaman bahawa pertubuhan berkenaan bukan sekadar mengenai agama, tetapi juga cara kehidupan. Ia menyokong tindakan keluar daripada sekularisme dan kembali kepada hukum Al-Quran sebagai asas kemantapan kekeluargaan, masyarakat dan negara.

Oleh itu, mengapa Mesir begitu penting? Mengapa Amerika dikatakan sengaja menyokong pemberontak pro demokrasi, walhal Hosni Mubarak dan Mesir di bawah pemerintahannya setiap tahun mendapat bantuan 'grant' Amerika, selain sebuah lagi negara jiran Israel, iaitu Jordan? Pening juga memikirkan semua ini.

Apakah jawapannya mungkin kerana Al-Ikhwan mendapat sokongan meluas dari kalangan penduduk kelas pertengahan di negara itu, dan ramai anggotanya menguasai sebahagian besar organisasi profesional Mesir.

Oleh yang demikian ramai yang berpendapat pemahaman mengenai Al-Ikhwan penting bagi memahami dasar-dasar dan tindakan Amerika terhadap Mesir selepas pemergian Hosni Mubarak kelak.

Pergerakan Al-Ikhwan, walaupun diharamkan di Mesir, mempunyai rangkaian infrastruktur sosial dan kebajikan yang menawarkan perkhidmatan kesihatan dan pendidikan yang murah. Dalam apa yang dilihat sebagai pilihan raya-pilihan raya yang tidak adil, pihak pembangkang sering kali memperoleh kemenangan berbanding pihak kerajaan.

Ada juga yang tidak bersetuju tanggapan bahawa peranan Al-Ikhwan signifikan kepada pembangkang memandangkan kepelbagaian campuran bersekutu dan kepimpinan ahli pro-reformasi seperti Mohamed ElBaradei. Beliau berkata dari segi sejarah Islam telah diubah kira 30 hingga 40 tahun selepas Nabi Muhammad SAW wafat.

Perubahan tersebut, dikatakan berlaku berikutan tafsiran yang meletakkan raja atau pemerintah yang hanya bertanggung-jawab kepada Allah. Ia dilihat sebagai interpretasi sangat berguna bagi raja atau pemerintah.

Pandangan ini menyebabkan satu fatwa diumumkan bagi mewajarkan hak membunuh Mohamad Elbaradei oleh sebuah pergerakan konservatif Muslim di negara itu kerana mengecam kerajaan Mesir.

Sebarang pergerakan yang kononnya prodemokrasi di mana-mana negara merupakan sesuatu yang amat menarik bagi Washington, terutama apabila mereka mensasarkan negara seperti Iran, tetapi di kalangan sistem pemerintahan autokratik atau yang dilabel sedemikian, ia merupakan satu masalah besar.

Dalam konteks Mesir, tiada cara bagi negara itu muncul sebagai sebuah pemerintahan demokratik tanpa mengambil kira peranan pergerakan pro Islam dalam proses politik.

Begitu juga bagi lain-lain negara di dunia Arab - satu pengajaran yang perlu diterima oleh Amerika Syarikat di Iraq apabila kumpulan aktivis pro-Islam menguasai kesemua kerajaan yang dipilih secara demokratik selepas pengusiran Saddam Hussein.

Berpandukan kupasan-kupasan ringkas ini mungkin kita dapat merumuskan apa sebenarnya yang berlaku dan dilakukan di Mesir.

Proof of US Complicity in the Egypt Protests

UK's The Telegraph has posted document it alleged was proof of US complicity in the on-going Egyptian uprising through covert support given to the agitators...



Read more here.