Friday, August 27, 2010

RPK memetik Rasulullah berkata Islam melarang 'Ketuanan Melayu'...


Petualang bangsa dan negara, Raja Petra Kamaruddin RPK berkata Rasullulah (di sini) dalam khutbah terakhirnya di Arafah mengingatkan umatnya bahawa Islam melarang Ketuanan Melayu, kerana semua manusia berasal daripada Adam dan Hawa, dan tiada kaum lebih tinggi kedudukan daripada kaum lain.

Musykil dan takjub kesesatan si Raja Petra ni. Walaupun ia satu andaian dan analogi, tetapi apa yang dikatanya itu jelas tidak benar. Dalam pada itu jika disorot dari segi konteks pun si petualang bangsa, agama dan negara ni sesat.

Di mana pernah disebut Ketuanan Melayu bermaksud orang Melayu lebih tinggi kedudukan berbanding bangsa lain? Yang dimaksudkan ialah beberapa keistimewaan dalam usaha membantu orang Melayu sebagai WARGA asal bertamadun dan berkerajaan di bumi ini supaya lebih mantap dan berdaya untuk bersaing dengan kaum-kaun lain.

Lihat disekeliling, tiada orang Melayu yang berperasaan demikian langsung. Yang ada kesombongan kaum lain merperlekehkan Melayu kerana mereka menguasai ekonomi di negara ini.

3 comments:

Anonymous said...

RPK akan kata apa saja utk memuaskan hati gembala2 mata sepet yg membiayai beliau.

Anonymous said...

man, i tell you wherever they are, they will eventually clamour for equality, which in actuality is GREED!

Anonymous said...

Nasib baik dia tak mengaku bahawa dia Imam Mahadi.