Wednesday, November 5, 2008

Marahkan nyamuk kelambu dibakar : Itulah sikap Anwar dan rakan-rakannya...


...dan Anwar pun tidak berlengah, lantaran begitu cepat melabelkan Datuk Seri Najib sebagai sombong apabila beliau enggan membenarkan ketua Pembangkang itu bercakap ketika menggulung perdebatan bajet.

Sebenarnya sikap itu lebih sesuai dilekapkan kepada Anwar dan penyokong-penyokongnya sendiri kerana dalam keangkuhan dan kemarahan yang tidak bertempat mereka terus meninggalkan kerusi masing-masing dan SEKALI GUS membazirkan peluang (dan mandat rakyat yang memilih mereka) untuk berani berhadapan dengan cadangan-cadangan BN dalam usaha menangani kemelesetan ekonomi global.

Apakah alasan mereka? Mereka mendakwa statistik dan anggaran yang dikemukakan Najib berbeza daripada apa yang terkandung dalam ucapan bajet Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan justeru itu memerlukan masa lebih panjang untuk mendebatkannya sebelum diluluskan bagi pembacaan kedua. Dan apabila Najib tidak membenarkan mereka menggangu ucapannya, mereka dengan begitu singkat fikiran meninggalkan ruang dewan...

Di manakah kewarasan dan kesabaran mereka sebagai komponen perimbangan dalam sistem parlimen kita?


 

No comments: