Tuesday, October 2, 2007

Indonesia pertikai 'Rasa Sayange' bagi promosi M'sia

Seorang anggota Parlimen Indonesia mahu kerajaan bertindak terhadap penggunaan lagu tradisional Indonesia Rasa Sayange dalam kempen "Truly Asia" anjuran kerajaan Malaysia untuk menarik pelancong. Hakam Naja dari Partai Amanah Nasional dipetik oleh akhbar Jakarta Post hari ini sebagai berkata jika kerajaan dapat buktikan lagu itu milik Indonesia, ia hendaklah menyaman kerajaan Malaysia.

"Kerajaan perlu selidik asal-usulnya, sama ada ia dari Indonesia ataupun bukan," katanya.

Rasa Sayange dipercayai berasal dari Maluku, Indonesia, dan dinyanyikan sejak generasi dahulu bagi menyatakan rasa cinta mereka kepada alam sekitar. Hakam juga menuduh Malaysia telah menjadikan batik sebagai hak miliknya. "Ini berlaku kerana kerajaan Indonesia tidak bertindak berhubung hak cipta atau untuk mempatenkan warisan negara. Jika sesiapa mahu menggunakan elemen budaya Indonesia, kerajaan perlu diberi pampasan," kata Hakam.

Priyo Budi Santoso dari Parti Golkar pula berkata Malaysia perlu meminta izin kerajaan Indonesia untuk mengguankan lagu itu kerana ia adalah satu warisan negara. Pengerusi Majlis Hak Cipta Indonesia, Enteng Tanamal, berkata tindakan untuk menyaman Malaysia mungkin tidak akan berjaya kerana tidak ada siapa tahu siapa pencipta lagu itu.

"Bagaimana nak saman Malaysia jika tidak ada siapa yang tahu siapa pencipta lagu itu? Jadi biarlah Malaysia menggunakan lagu itu sebagai lagu tema pelancongan mereka," katanya.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan boleh menyemak dengan Jabatan Paten atau kementerian Pelancongan dan Kebudayaan untuk cuba mengenal pasti pencipta lagu itu.

Dipetik dari BERNAMA

No comments: